Rygestop med konsekvenser

by Dorte Lytje on 24. marts 2012

in Diva is a state of mind

I oktober bestemte jeg mig for at jeg ville stoppe med at ryge.

Jeg synes efterhånden, at jeg havde svært ved at overdøve min mavefornemmelse og min (dårlige!!) samvittighed overfor ungerne. Selvom jeg gik ud på altanen og røg, så kunne jeg ikke snyde dem. Eller snyde mig selv – vel egentlig?? Deres spørgsmål blev mere og mere annoying og jeg anede ikke, hvad jeg skulle svare dem, når de spurgte “mor – er det rigtigt at man kan dø af at ryge??” Så siger man jo “JA!” – fordi det er sandheden – og fordi man ikke ønsker at de skal starte.

Men så kommer næste spørgsmål (serveret med 2 x 2 stks store brune, bedrøvede, bestøvlede, bange øjne): “Men hvorfor ryger du så, mor?”

Jeg har været holdt før. Jeg holdt 3 år, da jeg var gravid og ungerne var HELT små. Startede igen, da jeg blev skilt. Klassisk. Jeg hader når noget er SÅ klassisk!

 

www.divasanddreams.com

 

 

Så jeg besluttede mig for at holde. Igen. For real!

Jeg vidste at jeg både ville få abstinenser fysisk og psykisk. De fysiske er jo til at finde ud af! Så jeg fik anskaffet mig en e-cigaret. Det fungerede ok.

Noget HELT andet, var det mentale.

Rygning var altså ikke bare noget gjorde! Jeg VAR ryger. Det lå dybt forankret i min identitet at jeg var ‘på rygerholdet’. Så da jeg skulle prøve en sjæls-terapi i trance, besluttede jeg mig for/bad jeg om, at vi skulle tilbage og have fat i den tråd i mit sind, som havde med min rygning at gøre. Den del af mig, som havde brug for cigaretterne som en sutteklud for et eller andet….

Sjæls-terapien havde egentlig et andet formål, så det var egentlig et forsøg, at prøve at tage ‘rygestoppet med’. Jeg har jo selv arbejdet som NLP-terapeut – så jeg kan godt lige at nappe en omgang syret terapi engang imellem ;)

 

Rygestoppet virkede! Den mentale trang har været væk siden.

 

Så jeg skulle egentlig ‘kun’ koncentrere mig om de  fysiske abstinenser. Her brugte jeg 2 redskaber:

 

1. min stædighed (!!)

2. min forfængelighed (jeg nægter simpelthen at lugte af røg og have et hjem, som lugtede af røg -selvom rygningen kun foregik udendørs hver 2. uge)

3. tanken om, at den fysiske trang til en cigaret kun tager 3 minutter ad gangen. Aner ikke om det er rigtigt…men det havde jeg altså hørt. Så når trangen meldte sig, så kiggede jeg (bogstaveligt talt) på uret og tænkte “nå – arh – men det er jo kun lige 3 minutter, jeg skal holde ud”. Og så holdt jeg ud!

 

Hvad er dine erfaringer med rygestop? Eller tips?

 

 

P.s.: Min veninde forfatter og stress coach Eva Schmidt,  hjalp mig igennem kollapset efter rygestoppet. Hun har siden da skrevet en bog, og den kan du finde her på Saxo.

 

P.p.s. Tak til alle jer, som var inde og gen-læse og kommentere på min ‘gamle’ indlæg “I was adored once too, sagde 90-årige Dorte Lytje fra oldekollen

 

 

Subscribe to our mailing list

* indicates required E-mail adresse * Navn *

{ 13 comments… read them below or add one }

Lise Windfeld Bornerup marts 25, 2012 kl. 11:57

Hvor har du ret Dorthe. Det hjælper at skifte fokus. Hvis vi skifter fokus, er f.eks. rygningen ikke det der fylder, derimod det vi lige vælger at fokusere på …. altså om 3 min er trangen væk. Det kunne også være, at du valgte at fokusere på noget du virkelig gerne ville nå. Du ved, lidt i retning af hvordan det er med små børn og hvalpe ….. hvis vi kaster et “pivedyr” eller giver barnet et knus så holder hunden op med at bide i mit ben og barnet griner lykkeligt. Fokus blev lige ændret :o) Når vi første gang føler vi er sultne, foretager vi os ofte lige noget andet fordi det ikke passer ind i planen …. og der går en ½ time før sulten melder sig igen. Nu har vi fået tid til at blive færdig med det vi havde for, og kan give os tid til at nyde det frikvarter vi sætter pris på og slappe af. Det rush cigaretten giver skal vi finde på en anden måde. Rygetrangen er en stærk modstander siger en ex.ryger. Nu er det snart en menneskealder siden jeg fik bugt med trangen. Det krævede også flere forsøg (nogle mere helhjertede end andre) vigtigst det lykkedes :o)

Svar

Dorte Lytje marts 25, 2012 kl. 20:25

TAK for dine kloge ord, Lise! Du har da fuldstændig ret!
Jeg droppede dog tanken om, at ‘jeg bare skulle have noget ligeså skønt at erstatte cigaretterne med’, for jeg kunne simpelthen ikke finde på noget, der kunne erstatte dem.
Så ja – som du beskriver – så var det tankerne, der skulle afspores.

…og så havde jeg egentlig også tilmeldt mig noget sms-rygestop-service. Det var faktisk også ok!
Mange bække små…

Svar

cate marts 25, 2012 kl. 20:50

Bum! Har bestemt mig for at holde og så popper dette op på min fb væg.. Det vælger jeg at tage som du tegn.. Wish me luck :-)

Svar

Dorte Lytje marts 26, 2012 kl. 09:23

Spændende Cate!!
Jeg glemte at skrive: jeg har tilmeldt mig sms-rygestop service også. Hvilket var gratis og ret annoying ;) Men effektfuldt.

Mit vigtigste råd er dog – som i indlægget: få hjælp! Hjælp til både det mentale og det fysiske.
Min terapi fik jeg hos http://www.annfredborg.dk

Svar

Pernille marts 26, 2012 kl. 10:39

Ja, det er en hård nyser sådan at få fjernet sit “røg-slør”.
Jeg tog en kold tyrker da jeg flyttede ind i mit rækkehus. Efter ca 14 dage-3 uger fik jeg dog så voldsomme abstinenser/trang (og blev helt vildt hidsig på andre mennesker, så jeg tænkte at jeg også hellere lige måtte få noget mental oprydning med. Jeg lånte bogen “Endelig ikke-ryger” skrevet af Allan Carr, og vupti – Slut med trang, lyst osv. Røg min sidste smøg d. 14. Oktober 2011, og når der i ny og næ (mere og mere sjældent for hver gang) kommer lidt fysisk trang, slår min hjerne straks til og forestiller sig den lille nikotin-“djævel” der sidder og rykker i kroppen på “årh.. Bare en…”. Nu kan jeg smile ved tanken om den, acceptere at den vil være der i et langt stykke tid endnu og minde mig om hvorfor jeg netop ikke er en, der længere ønsker at være afhængig af gift. Jeg har også de sidste to år hjulpet en mand på frivillig basis med rengøring og ellers forefaldende arbejde. Han er meget syg af kræft og har i hele den tid vidst at han ville dø af det. Strube, hals, lunger, ryg og nu også svulst i hjernen. Jo, det at være tæt på dette menneske har bestemt også gjort sit i “hvorfor jeg vælger at være eks-ryger”. Det er dejligt at være fri. Keep on believing! <3
Tak for dine dejlige og ærlige ord og tanker, kære Dorte. Jeg nyder dine nyhedsbreve, at læse med på din blog og dine facebook sider :)
De bedste hilsner

Svar

Dorte Daugaard marts 28, 2012 kl. 13:24

Jeg læste Allan Carr’s “Endelig ikke-ryger”. Første gang jeg læste den, var jeg ikke helt så motiveret til at stoppe (var også inkarneret ryger, følte jeg havde identitet som ryger osv. osv.), så jeg stoppede ikke denne gang. Men indholdet af bogen lå og rugede i mit hoved.

Så besluttede jeg mig for, at nu ville jeg stoppe, og så læste jeg den igen, og det er nærmest det bedste, jeg nogensinde har gjort.
Det var overhovedet ikke svært for mig at holde op. Jeg stoppede bare, og har ikke haft lyst til at ryge siden.
Få gange lige i starten, kunne det lige ramme mig “jeg har da lyst til at ryge”, men så slog jeg det bare væk (vha. mentale værktøjer fra bogen), og så var det det.

Der er nu gået 2,5 år ca, og jeg har fra starten følt mig fuldstændig som en ikke-ryger og ikke som en eks-ryger. Det er fantastisk!
Bogen handler meget om at ændre sin måde at tænke på omkring rygning, og hvis man kan “give sig hen” til det, så er det helt sikkert en anbefalelsesværdig måde at stoppe på.

(Min ulempe var så lige de 20 kg, der røg på det efterfølgende år, men det er jo en risiko, uanset hvordan man holder op – og der er sikkert også nogle mind tricks, man kan bruge der – jeg lærte dem bare aldrig :-(

Men altså: “Endelig ikke-ryger” af Allan Carr, og så behøver det ikke være svært at holde op med at ryge.

Tak for dejlige forfriskende inputs i mit liv! :-)

Svar

christian april 9, 2012 kl. 17:29

Det absolut vigtigste jeg kom frem til for at kunne stoppe efter 18 år var at jeg skulle hade mine cigaretter og syntes de var ulækre. Jeg skulle se ned på dem og mig selv hver gang jeg røg en.

Svar

Sebastian Villefrance november 19, 2012 kl. 16:06

Hej og tusind tak for spændende læsning, jeg er selv stoppet med at ryge og det er sgu bare så fedt. Pøj pøj med det :)

Svar

Anna februar 5, 2013 kl. 17:08

Inspirerende læsning. Hvordan er det gået med rygestoppet her næsten 1 år efter?

Svar

Dorte Lytje februar 5, 2013 kl. 17:54

Det går faktisk godt! Jeg er stadig røgfri og har ingen hang til cigaretterne! :) Skønt!! Kan endda sidde med veninder, der ryger, uden at jeg bliver fristet.
Kærligst
Dorte

Svar

Julie-Pernille juni 22, 2013 kl. 18:55

Jeg har selv været røgfri nu i 7 måneder, men jeg købte mig sådan en e-cigaret. Det er virkelig fedt! Totalt lækkert og så smager det godt. Når jeg sidder og får lyst til noget sødt om aftenen, kan jeg bare fylde flødekaramel-juice i tanken, så får jeg noget sødt uden at spise det :-)

Svar

Mikkel september 23, 2013 kl. 08:20

Et rigtigt inspirerende indlæg. Jeg har selv prøvet et rygestop flere gange, men min vilje har ikke været stærk nok, og hver gang er jeg endt med at ryge igen. Jeg er pt igang med at prøve at blive røgfri med e-cigaretter og håber det lykkedes denne gang, da det er en længere proces. Først trapper jeg ned på mængden af nikotin, og når min nikotin afhængighed er væk, og så skal e-cigaretterne forhåbentlig på hylden.

Svar

Dorte Lytje september 24, 2013 kl. 10:00

Hej Mikkel
Mon ikke det lykkes denne gang ;)
Jeg tror dog også det er vigtigt at have den mentale proces med! :)

Kh
Dorte

Svar

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: